“Remembrance, History and Justice: Coming to Terms with Traumatic Pasts in Democratic Societies.” / „Amintire, Istorie si Justitie: A Ajunge la o Intelegere cu Trecuturile Traumatice in Societatile Democratice.”
Ziua 1 – 11 Noiembrie, 2010 – Ambasada Romaniei Washington D.C.
Prima zi a conferintei „Remembrance, History and Justice” organizata de profesorul Vladimir Tismaneanu la Ambasada Romaniei din Washington D.C. a coincis cu Ziua Veteranilor, zi in care America isi celebreaza eroii militari.
Ca si anul trecut, in cadrul conferintei s-au dezbatut subiecte privind tranzitia tarilor post-comuniste la democratie, potentialul acestora de a-si asuma si intelege trecutul, de a se adapta prezentului si de a-si cladi un viitor pasnic si prolific. Spre deosebire de anul trecut, cand evenimentul anual s-a distins prin tema revolutiilor din 1989, conferinta de anul acesta, „Remembrance, History and Justice,” s-a remarcat prin prezentari adresand procesul de cladire al societatilor democratice, precum si responsabilitatea trecutului si a adevarului.
Conferinta a inceput cu remarcele ambasadorului roman la Washington, Adrian Vierita, urmat de presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici. Dupa nota adresata de Daniel Chirot, de la University of Washington, conferinta a continuat cu prezentari adresand „Overcoming Trauma and Reconstructing Democracy”/“Depasirea Traumei si Reconstructia Democratiei” precum si „Searching for Closure in Democratic Societies”/ “Cautand Inchidere in Procesul de Democratizare a Societatilor.”
Pe tot parcusul zilei, multe dintre analizele si observatiile invitatilor au amintit de chinurile tranzitiei la inceputul anilor ’90 precum si de nevoia comisiilor de analiza a arhivelor comuniste. Dintre acestea, s-au distins opiniile lui Vladimir Petrovic, de la Institutul de Istorie Contemporana din Belgrad, privind procesul fostului presedinte al Serbiei si Iugoslaviei, Slobodan Milosevic, ca un „proces ce s-a prabusit sub propria povara,” si de asemeni, comentariul lui Igor Casu, de la Chisinau State University, in ceea ce priveste situatia actuala din Republica Moldova, unde „nu e vorba atat de mult de coruptie, cat e de perceptie.” Desigur, aceste comentarii trebuie puse in contextul prezentarilor tinute de cei doi profesori, „Slobodan Milosevic In the Hague. Failed Success of a Historical Trial”/ „Slobodan Milosevic in Haga. Succesul Esuat al unui Proces Istoric,” si „History and Memory of the Communist Past in Moldova”/ „Istoria si Memoria Trecutului Comunist in Moldova.”
Conferinta va continua maine, 12 noiembrie 2010, la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington D.C.